Een aantal jaar werken in het buitenland is voor veel Nederlanders een droombaan. Helaas kan het voorkomen dat u of een familielid medische hulp nodig heeft. Het kan zo zijn dat u uw bedenkingen heeft bij de aangeboden hulp. Wordt er niet te veel geschut van stal gehaald? 
In Nederland zou u dan waarschijnlijk bij uw huisarts langsgaan om zijn/haar mening te horen. 

Om u enkele handvatten te bieden staan bij medische bronnen (zie home) handige sites waar u betrouwbare informatie kunt vinden. 

Mocht u dan nog vragen hebben over een bepaalde voorgestelde diagnose en/of behandeltraject, dan kunnen wij, als digitale huisarts, met u mee denken. Natuurlijk zal ons advies gebaseerd zijn degelijk onderzoek. (Pubmed/UptoDate/richtlijnen enz.)

U blijft zelf verantwoordelijk voor uw keuze. Onze informatieverstrekking kan u misschien helpen om ook de mogelijke niet besproken alternatieven te leren kennen. Daardoor kunt u meer onderbouwd een mogelijk alternatief aangeven bij de lokale behandelend arts. 

Het is ons doel niet om uw behandelaar te worden maar wel om eerlijke informatie te verstrekken (Evidence based medicine).


Waarom een huisarts? Zie onderstaande bericht. 

Recentelijk was is de Volkskrant 08/11/11 te lezen waarom de huisarts zo belangrijk is en vandaar dit citaat van Hoogleraar H vd Horst (VUMC): 

Generalisme - dat wil zeggen: beschikbaar zijn voor alle vragen van patiënten uit alle leeftijdsgroepen - persoonsgerichtheid en continuïteit waren en zijn de kernwaarden van de huisartsgeneeskunde. Die kernwaarden zijn leidend voor de zorg die huisartsen en andere eerstelijns professionals steeds meer voor hun rekening nemen.

Huisartsen lossen het merendeel van de gezondheidsproblemen zelf op en verwijzen spaarzaam en gericht. Het poortwachter systeem dat we in Nederland hanteren, is doelmatig. Huisartsen zetten diagnostiek en verwijzingen effectief en efficiënt in, op basis van wetenschappelijk onderzoek.Daarmee voorkomen ze niet alleen ongerustheid als gevolg van fout-positieve uitslagen maar ook complicaties van onnodige ingrijpende diagnostiek. Huisartsen verwijzen alleen mensen voor wie specialistische diagnostiek en behandeling noodzakelijk zijn.